11 mei 2018 om 09:41
iBOOD
Header

De schoolexamens voor middelbare scholieren komen er in Nederland weer aan. Sleep jij de examenkandidaten door deze weken heen? Geef ze de beste survive-the-exams tip en maak zo direct kans op een Samsung LT22E390EW monitor ter waarde van € 199,00!


Wat is dat voor een monitor?

Of je nu helemaal opgaat in je TV-programma's, wilt Facebooken of de nieuwste iBOOD deal wilt checken, het kan allemaal op hetzelfde mooie toestel. Multitasken gaat bijna vanzelf met de LT22E390EW. Je schakelt namelijk eenvoudig tussen PC-monitor en TV, of je splitst het scherm en bekijkt beide weergaven tegelijk.


Klinkt goed! Hoe kan ik die scoren?

Meedoen is een eitje. Plaats in de comments de ultieme tip voor scholieren om de eindexamens door te komen. De beste, meest originele tip wint de FULL HD TV Monitor van 22".


Ik ben al onderweg, tot wanneer heb ik?

Inzenden kan tot en met 14 mei, de dag dat in Nederland de schoolexamens beginnen. Daarna gaan wij alle inzendingen eens goed lezen en maken we een dag later, op 15 mei, in dit topic de winnaar bekend.


Oké, duidelijk. Nog één vraagje: zijn er kleine lettertjes?

Ja, die zijn er zeker, maar gelukkig zijn het er niet zo veel!

 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd;
 • 13 mei 2018 om 22:57
  Arjanidsardi Gebruiker

  Je lichamelijke toestand is van belang, ook tijdens examens!

  Probeer goed te eten en regelmatig te sporten. Dit kan ook helpen bij het slapen. Uitgerust je examens ingaan is (naast studeren) de beste start die je kan hebben!

  13 mei 2018 om 23:25
  Aart2 Gebruiker

  Oordoppen! (persoonlijke voorkeur voor wasbolletjes) Tijdens het studeren voor betere concentratie maar vooral ook in de examenzaal. Snotterende, hoestende, appel etende of tapdansende buren can drive you crazy.

  14 mei 2018 om 00:18
  mgmazereeuw Gebruiker

  1 tot 2 uur leren, 30-60 minuten sporten (voetballen, tennissen of iets dergelijks. Bij voorkeur met vrienden!)

  Weer 1-2 uur leren en dan weer 30-60 minuten sporten.

  Je zal zien dat je scherper blijft en de stof sneller en beter tot je neemt!

  Daarbij is een strak lichaam voor bij de diploma uitreiking ook geen straf ????!

  14 mei 2018 om 00:36
  Xu Gebruiker

  Tips ala Xu:

  1: Vermijd stress; dit is stof die je allang eerder hebt gehad -> als je deze jaren geleerd hebt kun je deze stof makkelijk uit het innerste van je bol halen. Probeer alles nog eenmaal rustig te overzien en maak korte samenvattingen van alle stof zodat je een snel overzicht hebt van alle materie. Indien je moeite had met bepaalde hoofdstukken -> besteed hier wat extra aandacht aan.

  2: Oefen oude examenstof; ik heb gemerkt dat veel oude examenstof terug komt met een andere bewoording; koop examenbundels op bol.com en ga hiermee aan de slag -> haal je voldoendes bij de oude examenstof.. dikke kans dat je nu ook een voldoende haalt :)

  3: Neem meer tijd voor de vakken waarin je slecht bent; de vakken waarin je goed bent zullen namelijk vanzelf minder stress opleveren en hierdoor is een dikke kans dat je toch een voldoende haalt voor deze vakken omdat je hier toch goed in bent. Maak ook een goede planning van te voren (begin 3 maanden van te voren langzaamaan met stof aan te halen).

  4. Neem rust tijdens de examens; ga op tijd naar bed zodat je hersens alles kunnen verwerken wat je die dag geleerd hebt.

  Dankzij deze tips moet je het halen, veel succes ;)

  14 mei 2018 om 01:22
  mrdummy Gebruiker

  Veel doktoren en professoren hier. Stevige concurrentie dus.
  Ik heb zelf studie problemen meegemaakt en dus weet ik ook wat goed en fout is.

  1. Goed slapen is belangrijk. Probeer vaste dagen van te maken, 8 uur slapen is zo wel minimum. Ritme van elke dag zorgt voor goede fitheid.

  2. Zet aub je smartphone opzij en ga niet teveel TV kijken of spelletjes doen. Ze kunnen voor teveel afleiding zorgen en kun je zo niet op je studie concentreren. Zeker niet kort voor het slapen. Al weet ik niet of methodes met “koptelefoon op” in de bed met een muziekspeler ernaast met daarin zaken voor de studie, maar ze geven in elk geval niet echt nachtrust.

  3. Ontspanning is natuurlijk tussendoor nodig. Dat wil zeggen, na paar uur studeren even kort wandelen en frisse lucht nemen. Heel handig als je niet meer goed kan denken. Vergeet dat dus even en neem pauze. Daarna kun je nog es proberen met een meer gerust hoofd.

  4. Hele dag op de stoel is niet gezond. Zorg voor de beweging. Want het kan zover komen dat je last krijgt van je nek, je rug, je armen en handen. Het is ook niet gezond om urenlang door te gaan. Afwisseling met wandelen of ga even van de stoel af. De bloed circulatie zorgt voor veel minder ergenis en leidt niet af als je tijdens studie last heeft van je nek…

  5. Je kan niet alles op 1 dag onthouden. Zo werken de hersenen niet. Verdeel je stof daarom over meerdere dagen. De klassieke fout is teveel uitstellen en op het laatste moment studeren. Omdat je teveel spelletjes doet bijvoorbeeld. Het gaat je niet lukken (welke ook mijn fout is) en maak je meer fouten, omdat je deel alweer vergeet.

  6. Herhaal en oefen gerust dezelfde stof. Want door te oefenen begin je beter te snappen en onthoud beter. Zo neemt je hoofd dingen goed op en je snapt meer en meer hoe het moet. Verdeel dit ook over meerdere dagen. Het zal steeds makkelijker worden. Kort onthouden met plotselinge dingen is minder effectief, kans is groter dat je toch weer vergeet. Het komt misschien wel in je hoofd, maar ze oproepen is moeilijker.

  7. Wil je wat onthouden, dan mag je gerust hardop in jezelf praten. Misschien vindt je moeder raar dat je in jezelf praat, maar het werkt wel prettig. Het zorgt voor hogere concentratie. Praat gewoon wat je allemaal doet en denkt. Deze dingen mag je ook opschrijven.

  8. Ga geen chips eten en ook geen Red Bull drinken. Het zijn geen goede eetgewoonten. Misschien dat caffeïne je wakker houdt, maar energie dranken hebben ook teveel suiker. Ga liever thee drinken of koffie als je dat wilt. Fruit nemen en eet gezond. Dan voel je ook fitter en word je minder ziek. Je merkt ook dat toilet gangen beter gaat en heb je minder klachten over. Eet op vaste tijden, dan leidt de honger je ook minder af. Chocolade eten kan tussendoor vanwege stoffen erin die goed zijn voor je hoofd en hart. Maar wel puur nemen.

  9. Computers zijn handig om mee te oefenen met quiz programma’s, maar vrienden en familie nog beter. Laat jezelf controleren door hen. Maar als je alleen bent en weinig in buurt kent, dan kun je via internet oudere toetsen opzoeken en ze proberen maken. En ook al moet je niet bezig houden met smartphones, er zijn wel handige apps voor je studie. Maar doe dat wel en leid niet af door andere zaken zoals facebook.

  10. Wacht niet met vragen. Leraren zijn er om je te helpen. Maak dus gebruik van om de lastige delen op te lossen. Noteer problemen tijdens studie en ga volgende dag maar heen. Hiermee neemt je stress ook meer af en heb je minder knelpunten in je hoofd.

  11. Examenstress is niet fijn. Praat tegen jezelf en zoek ontspanning, zo hou je positief. Maar je wordt natuurlijk nog positiever als je studie elke dag doet. Het is net een afwas, als je elke dag gewoon doet, geeft dat opgeruimd gevoel en worden kansen elke dag groter. Je kan veel beter aan. En als je toch niet goed vooruit komt, niet mee wachten, maar laat je helpen. Even praten met vrienden, familie of leraar. Telefonisch of mondeling.

  12. Ruim je kamer op. Afleiding en verleiding wegstoppen en computer monitor uitzetten. Een rommelig kamer werkt meer op je hoofd dan een opgeruimd kamer. Het kan zijn dat je door studie weinig zin heeft om andere dingen te doen (schoonmaak, afwas) en dat stapelt langzaamaan op. Zeker als je alleen woont. Begin daarom eerst wat voor je irritant kan zijn op den duur. Je kan niet zo rustig studeren.

  13. Misschien is goed idee om je buren te vragen dat ze minder lawaai maken. Zo heb je minder afleiding door buren lawaai, maar dat wil niet zeggen dat je lekker stevige muziek kan opzetten voor je gemak. Dat gaat niet werken en buren kunnen denken dat je toch geen probleem hebt met hun lawaai. Hou elkaar rekening mee en dat geeft minder stress op jezelf. De omgeving mag dus geen druk of irritatie geven op jezelf.

  14. Als laatste, zorg dat je alle afspraken hebt genoteerd en rekeningen hebt betaald voordat je aan studie begint. Het klinkt beetje vreemd, maar door eerst andere belangrijke zaken af te ronden heb je geen afleiding, dus je hoeft ook niet steeds aan andere dingen denken. Daar heb je geen ruimte en tijd voor en je kan niet volledig aandacht richten op je studie. Heb je iets afgesproken straks? Doe dat eerst of geeft alvast door dat je moet studeren. Dan word je ook meer met de rust gelaten. Ook je vriend/vriendin moet niet steeds je whatsappen of bellen. Wil je dat wel, spreek dan alleen paar tijdstippen af wanneer het wel mag. Dit heeft te maken met smartphone afleiding die sommigen moeite mee hebben. Rinkelt het dan kijk je steeds weer en weer naar. Je studie wordt steeds onderbroken… zo leer je niet goed mee.

  14 mei 2018 om 01:24
  Whiper Gebruiker

  Hoe belachelijk het ook klinkt, zonder jezelf af en vertel de leerstof die je moet verwerken tegen jezelf. 
  Doe net alsof jij zelf de leerkracht bent en je moet het overbrengen naar anderen.

  iets wat je goed begrijpt kan je gemakklijk uitleggen tot in detail, zowel tegen jezelf als tegen andere.
  iets wat je moeilijker begrijpt spendeer je meer tijd aan.

  Eindeloze samenvattingen maken en deze uit het hoofd te blokken is pure tijdverspilling.
  Schrijf zo min mogelijk en gebruik sleutelwoorden wanneer je de leerstof tegen jezelf vertelt.

  Je zal merken dat een goede discussie met jezelf zeer effectief werkt. 
  Daar waar je moelijkheden hebt en zelf tot een conclusie kan komen blijft langer hangen dan eindeloze teksten uit het hoofd te leren.

  Ook wanneer je een pauze neemt kijk geen TV! zeker niet voor het slapen gaan.

  TV is een uitknop voor de hersenen. Eens je begint te kijken is je onderbewustzijn de eerdere informatie niet aan het verwerken. 
  Probeer i.p.v. videogames of TV een boek te lezen zodat je hersenen actief blijven.

  Alvast veel succes. 

  En P.s. doe zeker je kamerdeur op slot mocht je een jongere broer of zus hebben die krijgen er geen genoeg van om je uit te lachen wanneer je tegen jezelf praat ;)

  14 mei 2018 om 08:13
  fusuy-90 Gebruiker

  In het ergste geval zou je het moeten herkansen en ben je een paar weken kwijt. Uiteindelijk zal je het toch wel halen. Als je het wel haalt is het alleen maar beter. Als je het niet haalt is het het einde van de wereld niet! Opstaan en verder gaan.

  14 mei 2018 om 08:27
  allewaertdanny Gebruiker

  Hou heel het jaar alle leerstof goed bij zodat je slechts moet herhalen wat je reeds hebt geleerd.

  Stel een studieplan op ruimschoots voor de examens en hou je eraan.

  14 mei 2018 om 09:00
  Reynvw Gebruiker

  Maak een planning tot op zelfs halve uren per dag. Plan je pauzes ertussen en wanneer je eet zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Stel voor jezelf een uur op waarna je altijd stopt met leren: bvb 20:00. Kijk in je pauzes naar de ibood deals om je gelukkiger te maken! En koop deze deals om iets te hebben om naar uit te kijken na de examens, zo heb je een veel beter gevoel over heel de dag.

  14 mei 2018 om 09:04
  KiEkEbOe1989 Gebruiker

  Het allerbelangrijkste is om goed uitgerust het examen in te gaan. Zet tijdens het leren een goede minimal techno op (werkt echt om je niet af te leiden!), leg je mobiel weg en op stil en kijk eventueel elk uur op je telefoon. Zet het volume natuurlijk niet op standje festival, maar als rustige achtergrondmuziek. Laat de avond van tevoren een keer je mobiel op je nachtkastje liggen in plaats van om in bed nog te doen aan WhatsApp, Insta, Twitter, Snapchat, sexting et cetera. Dat kan na het examen wel weer… Het examen is nu even belangrijker.

  Wil je ter inspiratie nog een goede Minimal Techno Mix? Link op de volgende link (nee iBood het is geen reclame.. ik ben geen DJ).

  https://www.youtube.com/watch?v=-TsyIS9qG-8

  14 mei 2018 om 09:11
  kiiiieeeeuuuuw Gebruiker

  Niet teveel laten afleiden door forums als deze (beter voor je concentratie + dan maak ik meer kans op deze monitor :-P), een goeie voorraad energie- en/of frisdrank naar keuze en bereid zijn om lang avonden te studeren + zeker niet bang zijn om in noodgevallen te studeren tot de vogels terug beginnen te zingen. Zoek ook naar een studeerschema dat werkt voor jou, neem pauze op momenten van dipjes in performantie zoals net na het eten. Succes aan iedereen die deze hel nog moet doorstaan!

  14 mei 2018 om 10:08
  VdbTobias Gebruiker

  Heel simpel:

  1) genoeg studeren

  2) u geen zorgen maken

  Of je nu genoeg gestudeerd hebt of niet, op de dag zelf valt er niets meer aan te veranderen, maak er gewoon het beste van.

  14 mei 2018 om 11:51
  K.Vincent Gebruiker

  Tja, er staan al veel goede tips. Een belangrijk deel is mogelijk samen te vatten onder:

  Rust / Reinheid / Regelmaat.

  Ouderwets natuurlijk maar zeker belangrijk. En hoe zorg je dan dat je alles goed weet, goed kent en snapt?

  Een bekende ‘regel’ uit het onderwijs is: de beste voorbereiding is het uitleggen van de leerstof aan een ander. Want je kunt het pas uitleggen aan iemand anders als je het zelf goed snapt. Eenvoudig en waar!

  Succes!!

  14 mei 2018 om 12:05
  Dewi0407 Gebruiker

  Meer dan je best kun je toch niet doen, als je dit weet, leer je vanzelf gemakkelijker zonder de prestatiedruk.

  14 mei 2018 om 12:49
  ernst.muller Gebruiker

  Relax, zorg dat het niet te laat is…

  Ontspan en zorg ervoor dat je de tijd neemt. Voorkom dat je te laat bent…

  - Ga op tijd naar bed zodat je ’s morgens uitgerust wakker wordt
  - Snooze je wekker niet, maar zet ‘em op de tijd die je echt op wil/moet staan
  - Zorg dat je een half uur van te voren op school bent, zodat je je niet hoeft te haasten
  - Maak je geen zorgen over wat je niet weet, maar wees trots op wat je geleerd hebt en weet

  14 mei 2018 om 13:21
  DWizzy Gebruiker

  Volgens mij is er nog ruimte voor tips die  daadwerkelijk gebaseerd zijn op evidence-based research:

  Herhaal afwisselend de dingen die je wil leren. Dus niet drie uur naar het zelfde hoofdstuk kijken, maar drie uur naar zes hoofdstukken kijken. En probeer zo veel mogelijk te reproduceren; spiekbriefjes maken (uit het hoofd!!) of de stof uitleggen aan je vrienden zorgt dat je het echt kent. De tekst opnieuw lezen en geloven dat je het herkent geeft je een vals gevoel van veiligheid.

  14 mei 2018 om 13:25
  FredBruijn Gebruiker

  * Schema/rooster ontvangen? Plan vanaf dat moment meteen je leermomenten in

  * Start zo vroeg mogelijk

  * Prioriteer – lastige vakken eerst

  * Stel niet uit  – ga niet zitten surfen of eerst je mails en Apps doorlopen

  * Maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt

  14 mei 2018 om 13:28
  adtphantom Gebruiker

  Ga elke dag leuke dingen doen na het examen, zorgt voor ontspanning/rust. Ga niet leren, als je het nu nog niet kent helpen die laatste paar uur ook niet meer.

  14 mei 2018 om 14:22
  Eldin Gebruiker

  Stel je hebt een black-out (je weet wel, je hoofd raast, je bent onrustig en kan niets meer bedenken).
  Dit komt door een overdosis adrenaline in je bloed. Heel handig als je hard moet wegrennen, nadenken is alleen een beetje lastiger. De enige manier om adrenaline uit je bloed te krijgen is fysieke inspanning, maar je kunt lastig rondjes gaan rennen in de examenzaal.

  De tip;

  last van een black-out? Pak de onderkant van je stoel vast en trek jezelf er zo hard mogelijk tegenaan, tot je niet meer kunt. Kom op adem en nog een keer.

  Zo verdwijnt de adrenaline uit je bloed en kun je weer rustig nadenken.

  Succes!

  14 mei 2018 om 16:06
  Thymooo Gebruiker

  Ik heb pas twee jaar geleden mijn examens gedaan en dit is de zin die mij onwijs geholpen heeft:

  ‘Ik moet ervoor zorgen dat ik na mijn examens niet hoef te liegen dat ik mijn best gedaan heb’

  Heel veel succes voor alle examenkandidaten die dit lezen!

  14 mei 2018 om 20:15
  Artuur Artuur Gebruiker

  Heel simpel!

  Zorg dat je voor en tijdens het studeren genoeg, gezond en lekker eet!
  Zo kan je bijvoorbeeld verschillende stukken fruit en wat nootjes eten –> genoeg en gezond (en lekker)
  En daarna jezelf belonen met wat lekkers, een koekje, ijsje…  –> lekker!

  Zorg er ook voor dat je goed slaapt.
  Wees niet tot vlak voor je gaat slapen bezig met leren voor je examens.
  Ontspan voor je gaat slapen even, anders krijg je alleen maar stress van wat je net voor het slapen gaan leerde.
  s’ Morgens herhalen is goed, maar ga er niet vanuit dat je s’ morgens nog uren tijd hebt. Zorg dat je s’ avonds alles kent zodat je s’ morgens alleen hoeft te herhalen.
  Ikzelf herhaal s’ morgen een heel klein beetje of zelfs niets. Als je s’ morgens ontdekt dat je iets niet kent krijg je alleen maar ‘onnodige’ stress
  en het is beter om op het gemak, rustig aan je examen te beginnen, dan heel gestresseerd.

  Zorg voor afleiding, maar niet tijdens het leren.
  Wissel af! Leren, even iets leuk, leren, even iets leuk…
  Zorg er wel voor dat je niet overdrijft en dat je niet ontspant tijdens het leren en ook niet leert tijdens het ontspannen.
  Op de plaats waar je studeert mag niet teveel rommel liggen. Dat leidt je all maar af!
  Gamen als ontspanning is meestal niet zo’n goed idee. Als je begint te gamen verlies je gemakkelijk de tijd uit het oog.
  Je kan beter even naar buiten gaan en gaan lopen, fietsen, trampolinespringen, basketten…

  De manier waarop je studeert is voor iedereen anders.
  De ene zegt gebruik kleuren, de ander zet iets anders. Dat moet je zelf kiezen!
  Ikzelf maak heel veel samenvattingen waar ik de linken met elk onderwerp aanduid, maar dat is voor iedereen anders.

  Zo, dat waren volgens mij de tips die ik kan geven!

  14 mei 2018 om 22:48
  Mberend Gebruiker

  Om de eindexamens door te komen hoef je maar drie dingen te doen; als eerste moet je natuurlijk genoeg eten om de lange intensieve dagen door te komen. Daarnaast is het heel chill om voor en/of na je examen een power-nap te doen. Ervoor zorgt voor voldoende energie om een drie uur lange zit door te komen. Erna helpt je om vol goede moed door te gaan met studeren. Als laatste is het belangrijk om genoeg te ontspannen. Een beetje stress is gezond, maar om ervoor te zorgen dat het niet te veel wordt moet je ook wat tijd voor jezelf nemen. Ga dus even lekker sporten of doe een drankje (GEEN NETFLIX want dan ben je 5 uur verder…)

  Succes!!!

  14 mei 2018 om 23:34
  Maori108 Gebruiker

  ALERler, Drie gouden tipkes voor u:

  1. Voorkom dat u alles wat u hebt geleerd vergeet

  Stel de voorbereidingen uit tot aan het laatste moment.

  Zo hebt u alles nog vers in uwen geheugen voor wanneer het er het meest toe doet.

  2. Ga zo laat mogelijk naar bed of sla eens enen nacht over

  Met slapen geraakt u alleen uit uwen ritme. Zo blijft u in uwen flow.

  3. Als ge verstijft van de zenuwen

  Denk bij uwzelf: alles gaat voorbij. Ook deze paragraaf in mijne leven is eindig.

  Wat er ook gebeurt.. altijd blijven lachen ermee.

  :)

  15 mei 2018 om 15:20
  Moderator Bas iBOOD Moderator

  Bedankt voor alle tips! Hiermee moeten alle iBOOD-bezoekende-examenkandidaten kunnen slagen, toch? :-)

  Slechts één tipgever kunnen we verblijden met de Samsung monitor. Na het lezen van de tips is rmittendorff uit de bus gekomen als winnaar, gefeliciteerd! We nemen per mail contact met je op.

  Niet gewonnen? Niet getreurd! Woensdag 16 mei start de volgende winactie op ons forum.

  Dit topic is gesloten en daarom is het is niet meer mogelijk om te reageren.