11 mei 2018 om 09:41
iBOOD
Header

De schoolexamens voor middelbare scholieren komen er in Nederland weer aan. Sleep jij de examenkandidaten door deze weken heen? Geef ze de beste survive-the-exams tip en maak zo direct kans op een Samsung LT22E390EW monitor ter waarde van € 199,00!


Wat is dat voor een monitor?

Of je nu helemaal opgaat in je TV-programma's, wilt Facebooken of de nieuwste iBOOD deal wilt checken, het kan allemaal op hetzelfde mooie toestel. Multitasken gaat bijna vanzelf met de LT22E390EW. Je schakelt namelijk eenvoudig tussen PC-monitor en TV, of je splitst het scherm en bekijkt beide weergaven tegelijk.


Klinkt goed! Hoe kan ik die scoren?

Meedoen is een eitje. Plaats in de comments de ultieme tip voor scholieren om de eindexamens door te komen. De beste, meest originele tip wint de FULL HD TV Monitor van 22".


Ik ben al onderweg, tot wanneer heb ik?

Inzenden kan tot en met 14 mei, de dag dat in Nederland de schoolexamens beginnen. Daarna gaan wij alle inzendingen eens goed lezen en maken we een dag later, op 15 mei, in dit topic de winnaar bekend.


Oké, duidelijk. Nog één vraagje: zijn er kleine lettertjes?

Ja, die zijn er zeker, maar gelukkig zijn het er niet zo veel!

 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd;
 • 11 mei 2018 om 11:44
  cinvent Gebruiker

  Jezelf opsluiten met spotify op en zonder telefoon ;) Als een goede beloning aan het einde van een dag een heerlijke homemade mojito terwijl je huisgenoten de BBQ aansteken om lekker ff te ontspannen. Op momenten dat de concentratie lastig gaat een rustmoment inplannen en de aanbiedingen van iBood nogmaals doorscrollen (die je ’s ochtends ook al stiekem hebt bekeken). Als dat allemaal niet meer helpt, dan even de Headspace app aanzetten en rust nemen om vervolgens weer vol aan de bak te gaan :)

  11 mei 2018 om 11:50
  Kartelschaar Gebruiker

  ’s Avonds vroeg slapen de dag voor een examen. Beter uitgerust begin aan je examen, dan de hele nacht nog wanhopig doorstuderen.

  11 mei 2018 om 12:40
  Stéphane Gebruiker

  De allerbeste tip is een levensritme forceren, dit is zeer autistisch maar levert veel resultaten.

  Een vast, evenwichtig ritme zorgt ervoor dat je concentratie op de juiste momenten piekt en dat je beter kunt slapen. Het is bewezen dat slaap en een goed uitgeplande dag zorgen voor een optimaal tijdrendement. Eenmaal ik begin te blokken ziet mijn leven er voor een groot deel zo uit:
  -7u40 opstaan,ontbijten,…
  -8u30 aankomen in bib en studeren
  -10u30 -10u50 eerste pauze
  -12u30-13u15: middageten
  -15u30: tweede pauze
  - 18u-19u30: koken, eten en beetje chillen
  - 23u stoppen met studeren. Beetje buiten gaan wandelen en ontspannen + klaarmaken om te slapen
  -00u00 IBood deals checken om te zien of er een spannend koopje (guilty pleasure mogen ook) tussen zit en slapen.

  Een extra hint voor mensen die niet goed kunnen slapen en daardoor ganse dagen koffie drinken: overslaan naar vitaminesuplementen, je ziet je koffieconsumptie van 2L naar 1-2 mokken per dag.

  trust me het lijkt raar maar doet wonderen
  Succes

  11 mei 2018 om 13:35
  stinoo Gebruiker

  - Drink hooguit 3 bier per dag; als je slim bent neem je 3 speciaal biertjes om het toch nog leuk te houden.
  - Drink minimaal 3 bakken koffie per dag. Senseo mag je onbeperkt drinken, dat is geen koffie namelijk.
  - Blijf van de Ritalin af… grijs gebied, maar we weten dat je het stiekem gebruikt zonder recept. Foei.
  - Goed leren in de bieb is een mythe, ga eens 3 dagen lang naar je (schoon)ouders. Leren wordt ineens leuk!
  - Om 0:00 slaap je natuurlijk al, dus je kan iBOOD pas om 10:00 checken wanneer je ontwaakt uit je coma. Prioriteiten… meh.
  - Ontspanning moet kunnen, dus kijk vooral een paar episodes van je favo serie op Netflix.
  - Neem een reserve pen mee naar je examen of nog beter: zorg er voor dat je bevriend bent met die ene rare gast die altijd 50 pennen meeneemt.
  - Zet je smartphone op de stille modus; geen geluid én geen trillingen. Pak hem alleen tijdens de 15 pauzes die je per dag inlast.

  11 mei 2018 om 14:10
  potrelle Gebruiker

  Probeer die dagen zen te zijn, body and mind in balance.! Laat je niet verleiden door social media, zet die smartphone ff uit. Drink water en eet ook regelmatig wat fruit en of 3en energy bar.

  Neem S avond nog eens de voetteksten door en ga op tijd naar bed. Dit zijn alvast mijn tips, ik heb die enkele jaren ook gekregen van iemand en ze hadden een positieve invloed op een examen. En na de examen.. .. Feeeeeestjeeeee ????

  11 mei 2018 om 14:21
  rmittendorff Gebruiker

  Maandag beginnen de examens, waarschijnlijk heb je maandag, dinsdag of woensdag je eerste examen. Dit weekend heb je nog om je goed voor te bereiden. Maak oude examens, deze zijn in overvloed op Internet te vinden. Vraag je ouders, broers of zussen om je te overhoren. Geef ze jouw samenvattingen en aantekeningen en laat ze je er over bevragen.

  Zorg dat je op de examendagen goed uitgerust bent, ga ’s avonds op tijd naar bed en zorg dat je hoofd leeg is voordat je gaat slapen. Ga na het avondeten nog een stuk hardlopen, sporten, of desnoods touwtje springen achter het huis. Ontspanning is goed! Zorg dat je iedere dag op tijd op staat, ook wanneer je ’s middags pas een examen hebt, gewoon om 7:00 opstaan. Geen examen ’s ochtends? Gebruik deze tijd om te oefenen voor je examen die middag of de volgende dag(en). In de ochtend neem je de stof het beste op.

  Laat je in de examenperiode niet te veel afleiden door je telefoon, helemaal aan de kant leggen deze twee weken is natuurlijk geen optie, probeer vaste tijden te kiezen voor het gebruik van je mobiel, geloof me, het kan! Ook handig is om pushmeldingen uit te zetten en in WhatsApp de melding van de meest actieve groepen tijdelijk te dempen.

  Heb je ’s ochtends examen? Zorg dat je een goed ontbijt hebt gehad, je vader of moeder kan heerlijk eitjes bakken, vraag het ze gewoon! Hetzelfde voor de lunch, indien je alleen ’s middags een examen hebt. Veel mensen zweren bij suikers zoals druivensuiker, hou er rekening mee dat suikers maar kort werken, vaak krijg je enige tijd erna een flinke dip. Een goed alternatief? Pinda’s!!! Zitten bomvol energie, maar breken veel langzamer af en zijn ook nog eens beter voor je tanden!

  Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en ik wens een ieder heel erg veel succes bij het maken van de examens!

  11 mei 2018 om 14:31
  Bleats Gebruiker

  Het scheelt heel veel per persoon, maar ook voor welk vak. Zo heb je vakken waar je leert door te lezen en vakken waar je leert door te oefenen. Globaal kun je sowieso het volgende doen:

  1) Sta op tijd op en ga eerst wat voor jezelf doen.
  2) Houdt sessies van 20 tot 30 minuten en ga dan 10 minuten even naar buiten toe (en beweeg even of desnoods ga ergens zitten met je telefoon om te ontspannen).
  3) Indien het niet teveel afleid, probeer eens rustige muziek op te zetten, eventueel zonder zang. Een goede zou zijn welke ik hieronder zal plaatsen.
  4) Ga op tijd slapen en een uur voor je gaat slapen niet meer intensief leren, dat ga je vergeten. Uiteraard kun je wel nog eens op je gemak iets bekijken.

  Indien het een vak is waar je voor moet lezen, dus bijvoorbeeld talen of geschiedenis, dan werkte voor mij het volgende enorm goed:

  1) Pak een A4 blaadje en schrijf hier de belangrijkste dingen op van alles wat je moet leren en wat niet je niet zo uit je hoofd weet. Dit moet je vervolgens een paar keer doorlezen.
  2) Pak een A5 blaadje en schrijf hier de belangrijkste dingen op van wat je van het A4 blaadje wat lastiger was. Dit moet je vervolgens ook een paar keer doorlezen.
  3) Pak een A6 blaadje en schrijf hier de belangrijkste dingen op van wat je van het A5 blaadje wat lastiger was. Dit moet je vervolgens ook een paar keer doorlezen.
  4) Lees het A4 blaadje nog eens door om te kijken wat je mist en schrijf dit nog eens op een A6 blaadje op. Als je ruim in tijd zit dan kun je alles wat je moet leren nog eens doornemen om te kijken of er niet dingen zijn die je vergeten was.

  Je kunt er ook nog een spelletje van maken door kaartjes te grote van visitekaartjes te nemen en daar vraag en antwoord op te zetten. Vervolgens moet je iemand anders de kaartjes geven en dan moet je antwoorden. Je kunt dit speels doen door zo snel mogelijk alle antwoorden te geven en kijken of er vooruitgang is na een paar rondes. Nog een tip voor geschiedenis die vroeger werkte indien je last blijft houden van bijvoorbeeld twee datums: zet een telefoonnummer op je hand die jij weet hoe je moet lezen. Dus zet niet neer 0619141918, maar verzin iets zodat het alsnog logisch blijft: 069144xxx waarbij de 9 al staat voor de twintigste eeuw, de 14 voor het jaartal en de 4 voor de lengte. Dan heb je nog ruimte over voor nog een jaartal. Verder heb ik geen ervaring met spieken.

  Indien het een vak is waarbij je veelal moet oefenen, bijvoorbeeld wiskunde of natuurkunde, dan werkte voor mij het volgende enorm goed:

  1) Maak een oefening uit het boek waarbij het antwoord ook gegeven is.
  2) Probeer dingen aan te passen om te kijken wat er veranderd zodat je begrijpt wat alles nu precies doet.
  3) Probeer vooral eens uit te leggen aan andere wat je aan het uitwerken bent.
  4) Laat anderen een oefening maken welke niet in tussen de normale oefeningen staat.

  Voor wiskunde en natuurkunde heb je trouwens ook Wollfram Alpha welke je kan helpen met uitleggen hoe je dingen moet uitrekenen. Dit kan helpen met punt 2 hierboven en kun je ook gebruiken om je antwoorden te valideren.

  Tijdens het examen heb ik de volgende tips:

  1) Eet een koekje voor het examen, maar drink niet teveel.
  2) Zorg dat je alle spullen bij je hebt, maar niet meer dan nodig zodat het kan afleiden.

  Hierbij nog een filmpje:

  11 mei 2018 om 15:07
  maurikn Gebruiker

  Maandag beginnen we pas om 14.00 met de examens. Maar slaap niet uit tot 12.00, dat kan op de strandbedjes van Albufeira ook nog!! Bouw ritme in de twee belangrijkste weken van je middelbare schoolleven. Lekker op tijd naar bed en lekker vroeg eruit. Kan je moeilijk wakker worden? Ga s’ochtends lekker sporten. Dit zorgt er bovendien dat je meer energie hebt gedurende de dag -> dus ook energie tijdens de examens :)

  Zorg ervoor dat je niet te veel suikers binnenkrijgt tijdens je examens. De snelle stijging van je energie heeft ook een nadeel, je krijgt namelijk last van een snelle dip. Dus geen frisdrank, siroop of vitamin water, maar gewoon water! Drink niet te veel, anders moet je weer naar de wc en krijg je boze blikken van iedereen in de gymzaal.

  Schrijf duidelijk! Houd de mensen die je werk nakijken te vriend.

  Controleer of je alles hebt gemaakt. Zou toch balen zijn als je punten mist, omdat je de laatste pagina vergeet om te draaien.

  En als je thuiskomt, ga je niet meteen weer leren, maar relax gewoon eventjes. Check de deals van ibood, scroll over je tijdlijn van instagram, potje fortnite of fifa en/of kijk een aflevering van je favo-serie.

  Laat je vooral niet gek maken door examenstress. Je hebt al genoeg toetsen gemaakt, deze zijn alleen de laatste.

  Met deze tips ga ik er zelf dit jaar in en ik hoop dat alle mede-examenstrijders er wat aan hebben!!

  11 mei 2018 om 15:48
  Arcanumkiller Gebruiker

  1. Eerst en vooral: Studeren!

  2. HOPEN DAT ER GEEN IBOOD HUNT KOMT!

  3. Indien 2: Wenen en herexamens maken.

  11 mei 2018 om 15:50
  Yorioto Gebruiker

  Studeer op allerlei verschillende plekken en geniet tegelijk van de zomer!

  Het is handig om zoveel mogelijk als je kan uit je hoofd te leren. Je bent erbij gebaat niet alles volledig proberen te begrijpen, maar gewoon een definitie ophoesten of een lijstje uitschrijven helpt al enorm om de stof behapbaar te maken. Maar hierbij gebruik van je eigen beknopte samenvatting of gebruik flashcards. Print/schrijf ze uit en zoek dan je favo plekjes uit. Misschien een lekkere lunchplek, een bankje aan het kanaal, in die bieb of bij je vriend/vriendin thuis. Hoe meer plekken je dezelfde stof leert, hoe beter je het onthoudt. Als je dit goed verspreid met slaap ertussen, dan heb je tevens een memory boost van je REM slaap.

  Ik raad ook aan om verschillende dingen te doen. Doe eens push-ups terwijl je die 10 karakteristieken hardop zegt. Probeer definities te formuleren terwijl je je avondeten in je boodschappenmandje gooit. Leg aan je moeder dat lastige concept uit en kijk of zij het ook kan begrijpen.

  Iedere dag een beetje en dan kom je er wel. De variatie zorgt ervoor dat je minder snel op pure wilskracht door moet gaan. En je zult zien dat je gewoon minder tijd kwijt bent, en dan kun je ook nog eens iets leuks doen in deze periode!

  11 mei 2018 om 17:11
  Examenstress-doctor Gebruiker

  stap 1: goed leren, het meeste heb je op school in de les al geleerd dus is het als het goed is hoofdzakelijk herhaling.
  stap 2: als je volgens je gevoel genoeg geleerd hebt komt het volgende wat zeer belangrijk is namelijk: ontspanning nemen door bijvoorbeeld iedere dag ibood te checken
  stap 3: zorgen dat je al je benodigde spullen voor de toets niet vergeet. EN HET BELANGRIJKSTE GEWOON JE BEST DOEN MEER KUN JE NIET DOEN, LAAT JE NIET GEK MAKEN DOOR ANDEREN DIE LOPEN TE STRESSEN.

  Mocht het toch niet goed gaan bedenk dan dat je hooguit een jaartje moet overdoen. en dat er veel ergere dingen zijn dan dat.

  11 mei 2018 om 17:30
  Leonch Gebruiker

  Er zijn vele tips voor goede examenresultaten, sommige zijn minder goed dan anderen, maar hier zijn mijn toppers om jezelf door de blok te duwen naar een heldere toekomst!

  Eerst enkele tips voordat de blok zelfs begint

  1) Stel vooraf een mooi schema op! wanneer je wat gaat studeren (probeer hoofdstukken of blz vast te zetten en niet “uren”, dan heb je een vast doel om naartoe te werken!)Niet alleen kan je dan met een gerust hart studeren, maar weet je ook wanneer je kan meedoen met de iBood hunt zonder stress van de examens! (Maar hopelijk wel met een iBood doos om van te genieten na de examens.)

  2) Ga voorbereid naar de blok! Je kan misschien wel een prachtige pen (tip voor straks) hebben en een optimale concentratie, maar als je de cursussen al eens hebt overlopen en erin hebt aangeduid, verhoog je de slaagkansen exponentieel! Hiervoor kan je in het weekend of de avonden tijdens het semester door werken aan je vakken. Je hoeft natuurlijk niet alles al te kennen voor de blok, maar alles helpt.

  Tijdens de blok zijn er natuurlijk ook wel wat tips

  3) Schrijf met plezier! Veel van mijn vrienden klagen over hoe lastig het is om uren aan een stuk bewijzen op te schrijven van mensen die al lang dood zijn (sorry Pythagoras of Simpson) of andere dingen die je zou willen opschrijven. (Volg iBood) en investeer in een mooie pen. Niet alleen is het beter voor je hand (meestal hebben deze pennen meer comfort), maar ervaar je misschien nog een beetje plezier in deze duistere tijden met een vlot schrijvende pen. (Onlangs nog deze prachtige Aurora pen(Cross promo), die hopelijk nog eens zal langskomen voor de zwoegende studenten)

  4) Slaap genoeg! Het is makkelijk om door te studeren tot de zon terug opkomt. Je hebt dan wel veel gestudeerd, maar je zal dan moe zijn tot de zon terug ondergaat, en dat is niet echt productief. Probeer elke dag 8-9 uur te slapen, voor optimale concentratie tijdens het studeren. (Je hebt dan ook nog een betere reactiesnelheid waardoor je misschien ook een mooie deal kan pakken op iBood)

  5) Stevig ontbijt voor een stevige blok!Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag” hoor je zo vaak, maar daar is dan ook een reden voor. Je studeert niet zo goed met een knorrende maag op de achtergrond en een stevige trek. Het is beter om jouw dieet naar augustus te duwen dan jouw vakken!

  6) Plezier, hier. Je hoort vast wel je medestudenten zeggen hoe weinig pauzes ze hebben en hoeveel ze studeren, maar een pauze is ook nodig om optimaal te studeren. Zorg ervoor dat je ongeveer een 10 minuutjes kan rusten na elk studie-uur. Je bent dan mee met de laatste iBood deals, en je raakt door de dag zonder teveel moeite.

  Oof, stress. De examens zijn morgen al, hoe kan ik mijn kansen nog verhogen,
  oh machtige tip-god Leon!!

  Ziehier dan de laatste tips voor je examen!

  7) Slaap voor je examen, en niet tijdens het examen. Kort gezegd, slaap genoeg voor je examen. Het is aantrekkelijk om de nacht door te studeren om al je leerstof te kunnen absorberen, maar dan slaap je waarschijnlijk door je examen zonder de nodige optimale concentratie. Studeer wat je kan, maar zet een slaaptijd zodat je met optimale energie slaagt voor je examen.

  8) Stevig ontbijt voor een stevige examen! Hmm, déjà vu? Je ontbijt goed tijdens de blok, dus waarom zou je dat niet doen voor je examen? Sta liever een half uurtje vroeger op dan flauw te vallen tijdens je examen.

  12 mei 2018 om 00:07
  lvdwerff Gebruiker

  Het is eigenlijk heel simpel. De jongens  moeten eens praten met de meisjes die het goed doen op school. Die geven de beste tips, volg ze op!

  12 mei 2018 om 05:23
  supermarktpc Gebruiker

  De tien geboden voor de examenstudent:

  1) Neem je studie serieus en maak een planning. Programmeer dat met alarmen in je gsm. Ook handig wanneer je in slaap valt (en dat zal gebeuren).

  2) Afleidingen en verleidingen wegbannen: blokkeer netflix, torrentsites, pornhub & the likes. Doe al je drank en drugs in een kast, draai die op slot en geef de sleutel aan je moeder. Zeg je vriendin dat ze is verdikt, dan zie je haar ook niet voor een paar weken.

  3) Muziek kan helpen maar kan ook een grote afleiding zijn. Dansen, headbangen, meezingen, luchtgitaren zijn enkele van de mogelijke neveneffecten. Daarom, draai rustige klassieke muziek. Geen gedans, gemeezing of geheadbang meer. En daarbij is het aangetoond dat je beter memoriseert tijdens het luisteren naar klassieke muziek.

  4) Plan rusttijden en gebruik die om een stukje te wandelen. Buiten, gedachten verzetten en relativeren, opfrissen, bewegen.

  5) Eet met je ouders mee, of je grootouders, of eet ergens iets deftig in plaats van instant noedels, chips en koekjes. Ga zeker niet voor geen pizza, kapsalon, Macdo en dergelijke shit.

  6) Wanneer je gefrustreerd wordt (en dit zal gebeuren) en je je laptop op de vloer zou willen keilen, haal diep adem en tel tot 10.

  7) Wanneer je wanhopig slash depressief wordt (en dit zal gebeuren) span 10 seconden al je spieren keihard op en voel dat je in controle bent. Like Snap, “I Got The Power!”.

  8) Spieken en afkijken dat kan je doen, maar de tijd die je steekt in de voorbereiding, had je beter besteed aan harder studeren van datgene dat je blijkbaar absoluut moet kennen.

  9) Als je dan toch kiest om samen te werken met een studiegenoot, geef deze dan consequent verkeerde antwoorden. Zo haal je de gemiddelde score naar omlaag zodat jouw punten beter meevallen.

  10) Indien al het andere faalt kan je met een wanhoopsdaad nog je vel redden: zorg voor een afleidingsmaneuver (iemand die het lokaal binnenkomt en dronken vraagt naar het toilet bijvoorbeeld) en verwissel jouw kansloze examenblad vlug om met dat van de primus.

  12 mei 2018 om 07:50
  bosje_k Gebruiker

  Tja wat zal ik zeggen miss een kleine aanvulling op de uitgebreide voorbereidingen:

  Een goede buur is het halve proefwerk ????

  12 mei 2018 om 07:59
  biteme321 Gebruiker

  Euhm, nu NIET hiermee bezig zijn en gaan leren??

  Voor mij gaat leren om doelstellingen zetten:

  zet je doel en knip dit in kleine stukjes, leer per stukje en herhaal (alle) vorige. Je zal merken dat het veel beter in je hoofd blijft hangen

  korte sessies plannen van een tijdsperiode die voor jou werkt (een uur?) en dan heel even wat anders doen, haalt je aandacht er even af en daarna weer verder

  drink gewoon water. Als je opstaat 2 glazen, hiermee vul je je vocht tekorten na het slapen aan (je wordt sneller wakker) en zorg dat je genoeg drinkt. Dit helpt bij concentreren.

  12 mei 2018 om 08:57
  Jobbie007 Gebruiker

  Dé beste tip om de examens door te komen is met wat vrienden in eenzelfde internet-vrije ruimte gaan zitten om daar je boeken door te nemen. 
  Dit zorgt voor de sociale controle die je nodig hebt, maar ook voor de leukste pauzes tussendoor. Werk samen aan eenzelfde ritme zodat iedereen op hetzelfde moment pauzeert.
  Tijdens de pauze doe je dan leuke (actieve) dingen om jezelf maar ook de andere volledig te kunnen ontspannen en even niet te denken aan de leerstof. 

  100% Gegarandeerd.

  12 mei 2018 om 09:45
  Blazoer Gebruiker

  - Maak veel examens uit het verleden (Internet)

  - Maak uitreksels.

  - Maak spiekbriefjes (deze kun je daarna weer weggooien).

  Op spiekbriefjes schrijf je vooral dingen die je niet goed onthoudt. Doordat je ze minimaal een maal opschrijft, zitten ze vaster in je geheugen Je zult zien dat je deze spiekbriefjes daarna niet meer nodig hebt.

  12 mei 2018 om 11:38
  Jimei Gebruiker

  Gebruik een klein, visueel object om je leerstof aan te linken tijdens het studeren. Wanneer je bij je examen dat object op je bank legt, trigger je het deel van je geheugen dat zo actief was bij het studeren. Het kan bv. ook met moedervlekken op je arm. Werkt als een soort spiekbriefje. Veel succes!

  13 mei 2018 om 00:26
  Yamaha_ERG121 Gebruiker

  Stappenplan:

  1:Neem contact op met dhr. Elon Musk, laat hem weten geïnteresseerd te zijn testpersoon te worden voor zijn tijdmachine. Hij zal eerst ontkennend reageren maar blijf volhouden.

  2:Kijk verschillende science-fiction films om wat vooronderzoek te doen over tijdreizen en vooral de mogelijke fouten die gemaakt kunnen worden. Ook films over alternatieve realiteiten zijn de moeite waard om te bekijken.

  3: Reis af na een datum ná het laatste examen. Gebruik een kalender om vast te stellen wanneer dit is.

  4: Vermom jezelf goed, kijk desnoods “The Americans” om wat inspiratie op te doen. Phil weet wat hij doet… Koop dus een fatsige pruik bij je lokale kringloop en een feestsnor.

  5: Ga opzoek naar de “jij” uit het verleden. Niemand kent jij zoals als jij dus je zult zo weten waar jij uithangt.

  6: Spreek “oude jij” over het examen en vraag specifiek welke zaken hij of zij moeilijk vond en welke zaken nog aandacht nodig hebben.

  7:Reis terug naar het heden

  8: Doe examen en houdt rekening met alles wat “oude jij” je verteld heeft.

  9: Niet “teveel” goede antwoorden geven.

  10:Slagen

  11:Feest!

  13 mei 2018 om 02:42
  svenvervloet Gebruiker

  één gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden

  13 mei 2018 om 08:20
  Chiel358 Gebruiker

  Ga op tijd gaan slapen.

  Het is belangrijk dat je goed uitgerust bent als je een examen maakt die toch 2 tot soms 4 lesuren kan duren. Maar wat er ook gebeurt tijdens je slaap, is het opslaan en verwerken van de leerstof. Je zal zien, ‘s ochtends weet je toch weer die ene definitie die je de avond ervoor maar niet in je hoofd kreeg.

  Voor de stress, eet chocolade.

  Het is wetenschappelijk bewezen dat chocola helpt tegen de zenuwen.

   

  Maar nu de ultieme examentip: leer luidop!

  Dit doe ik al van in de lagere school en het helpt echt! Het zorgt ervoor dat je de leerstof beter verwerkt en daardoor onthoud je veel beter. Je kan bijvoorbeeld ook je leerstof uitleggen aan een denkbeeldige persoon of een huisdier of …

  13 mei 2018 om 10:08
  zeppos99 Gebruiker

  De examens zijn als een hunt. De zwaailichten gaan aan en je focust zodat je niks mist. Scoor die deal! En mis je ondanks alles dan toch? Geen nood, misschien scoor je een refurbished versie… in september.

  13 mei 2018 om 11:25
  Vandekelft Gebruiker

  Jezelf ontnemen van de vrijheid doet veelal geen goeds. 

  Zorg voor een koele omgeving met weinig afleiding. Daarom is het ook belangrijk om je werkplek schoon te houden en zo min mogelijk spullen erop te hebben liggen. A clear desk is a clear mind.

  Zorg dat je om het uur even je benen strekt, jezelf motiveert met wat lekkers, en genoeg water drinkt. Kleine mijlpalen en beloningen zijn belangrijk. Gun jezelf ook wat leuks om naar uit te kijken, of dat nu gedurende de week is, of na je tentamens. 24/7 opsluiten werkt niet. Zorg daarbij ook voor voldoende nachtrust.

  Minimaal gebruik van social media, whatsapp etc. Gebruik telkens de vliegtuigstand om vrienden en je crush op afstand te houden.

  Plan wat je wil leren en op welke dagen, zorg ook voor voldoende herhalingmomenten. Schrijf belangrijke rijtjes, begrippen en feiten op flashcards zodat je deze tussendoor kan (laten) Quizen.

  Tot slot, probeer te bedenken waarom je dit doet en hoe dit helpt voor je toekomst. Helpt het richting de baan van je dromen, of richting een stabiele (financiële) toekomst? Begrijp jezelf.

  13 mei 2018 om 12:32
  Pim_Fischer Gebruiker

  Hier een pro tip: gebruik geen geo-driekhoek van de Hema, ze hebben de verkeerde maten erop gezet!

  https://www.ad.nl/binnenland/eindexamenkandidaten-opgelet-hema-zet-te-veel-streepjes-op-geodriehoek~a90abb39/

  13 mei 2018 om 15:50
  golem950 Gebruiker

  Beste eindexamenkandidaten,

  Zoals een groot voetballer ooit al eens zei: “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet!”, is er een eenvoudige en zeer effectieve methode om fouten te voorkomen.

  Bij het volgen van deze tip hoef je er slechts voor te zorgen dat je steeds oplet wanneer je een fout gaat maken, zodat je deze niet maakt.

  Ik denk dat iedereen die deze tip echt tot zich neemt glansrijk zal slagen.

  En tot slot nog de volgende tip: als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest!

  Veel succes met de examens!

  13 mei 2018 om 20:11
  strobistar Gebruiker

  Mijn advies voor de (her)examens:

  - neem op tijd en stond rust – het maakt niet uit of je 10 pagina’s, 100 pagina’s of 2 prenten ingestudeerd hebt: niet alleen het lichaam maar ook de geest heeft af en toe wat rust en ontspanning nodig!

  - studeren hoeft niet altijd in stilte te gebeuren: iedereen is anders, de ene kan beter repetitieve data in het brein rammen met een uptown muziekje, bij de ander helpt een voltallig strijkorkest, of zelfs met het geluid van een zeebries: zoek jouw manier van (aan)leren!

  - af en toe een streep trekken (nachtje doordoen) kan geen kwaad: je bent jong en je wilt wat. Maar vergeet regel #1 niet uit het oog!

  - “keep your eyes on the price”: het gaat om het doel, niet de weg ernaar toe! Niemand zegt dat de weg naar de top makkelijk is, maar als de top van een berg op 4.800m zit, dat is en blijft knap hoog. Je kan er zélfs met een heli geraken, al is dat misschien wel een beetje valsspelen ;-)

  - gebruik kleuren – niet alleen kwam de televisie met een een BOOMMM – ons brein werkt zoveel beter met het interpreteren en visualiseren van kernwoorden, structuren met het gebruik van kleurtjes. Voel je terug een 7 jarige en ga los op je notulen – hoe meer plezier je erin beleeft, hoe sneller het in je brein kruipt

  Dan rest er mij nog één ding: sprokkel die puntjes, en volgende keer kunnen jullie met mijn tipjes ook een knappe monitor winnen ;-)

  13 mei 2018 om 20:22
  perco Gebruiker

  slechts 1 regel

  maak je niet druk, je verliest namelijk nooit

  je slaagt of je hebt er iets van geleerd

  Succes

  13 mei 2018 om 20:43
  Marvinnn Gebruiker

  Flikker je oude monitor naar buiten en ga als een gek aan de slag met studeren. Na je examen heb je de wedstrijd toch gewonnen en ontvang je die mooie Samsung LT22E390EW. Succes met leren.

  13 mei 2018 om 22:00
  Matjasdebadjas Gebruiker

  Mijn tip is: pas je dagindeling aan zodat je nog meerdere uren kunt studeren net voor je examen, ook al valt het ’s morgens.

  Voor de meeste studenten in een examenperiode is de enige verplichting de examens zelf, dus kunnen ze er hun dagen rond bouwen. Als je meerdere examens hebt die meestal ’s morgens vallen, ga dan vroeg slapen (rond 20 u.), sta vroeg op (rond 3.30 u.) en studeer nog keihard tot net voor het examen. Op die manier heb je:

  - De 7-8 uur slaap die je gemiddeld nodig hebt;
  - Naderendedeadlinestress met bijhorende adrenaline die je concentratie een stevige boost geeft;
  - Kortetermijngeheugen die jou een pak helpt op het examen;
  - Een rustige, stille omgeving waarin je ongestoord kunt studeren (want de meeste mensen slapen dan toch nog).

  Zorg ervoor dat je niet meer op een scherm staart voordat je gaat slapen en houd je ritme aan. Zo word je vanzelf wel moe tegen 20 uur, val je gemakkelijker in slaap en sta je gemakkelijker en fitter op ’s nachts. Combineer dit met een gezonde levensstijl (beweeg genoeg, drink genoeg water, eet zwarte chocolade, noten, fruit…) en gegarandeerd maak je van de examens een positieve ervaring met goede resultaten!

  Dit topic is gesloten en daarom is het is niet meer mogelijk om te reageren.